dormitor-venere-1031t-0

Calitatea mobilei

          Principiile dupa care ne ghidam ar trebui sa ne faca sa apreciem calitatea si lucrurile facute cu desavarsire si profesionalism. Mereu va fi o lupta intre cantitate si calitate, indiferent de subiectul abordat sau domeniul de activitate analizat. Felul in care ne tratam viata ar trebui sa ne preocupe mai mult si sa reusim mereu sa alegem cea mai buna varianta, cea a unei vieti cu un indice de calitate ridicat, o viata echilibrata.

          Fa alegerea potrivita

          Cea mai mare parte din timp o petrecem in propria locuinta, fie un apartament, fie o casa. De aceea trebuie sa punem mare pret pe calitatea lucrurilor ce ne inconjoara si ne influenteaza comportamentul si starea de spirit de zi cu zi. Felul in care ne decoram locuinta trebuie tratat cu o foarte mare seriozitate. Stilul de mobilier trebuie sa se potriveasca personalitatii noastre si sa fie in sincron cu dimensiunile spatiului utilizat. Combinatiile posibile de a aranja mobila pot permite mai mult sau mai putin o iluminare corespunzatoare sau pot oferi un spatiu mai deschis sau mai izolat. Culoarea poate spune foarte multe despre felul nostru de a fi, despre gusturile pe care le avem sau despre spatiul amenajat. Toate acestea, alaturi de decoratiune specific unei locuinte, precum tablouri, covoare, lustre, ne fac viata mai frumoasa si ne ajuta sa ne bucuram de clipele petrecute acasa.

          Traseul lemnului

          Calitatea pe care o prezinta mobila poate diferi in functie de foarte multe criterii. Trebuie sa ne gandim si sa realizam ca mobila a suferit un intreg process de prelucrare pana sa ajunga in forma finite, fie ca dulap, pat, birou sau masa. Totul pleaca din natura. Bogatiile pe care ni le ofera aceasta planeta sunt diverse si o parte sunt regenerabile, iar altele, din pacate, sunt neregenerabile. Lemnul a constituit de foarte mult timp o resursa de baza a umanitatii, fiind la baza confortului, prin intretinerea focului, in lupta impotriva frigului si pentru prepararea hranei sau la realizarea unor adaposturi, ce ofereau protectie impotriva vremii si a precipitatiilor caracteristice. Pe masura ce avansul tehnologic si societatea au evoluat, lemnul a fost folosit din ce in ce mai des si a dezvoltat astazi o industrie ce cuprinde miliarde de dolari, de la activitatile de exploatare, la cele de prelucrare a materialului de baza si pana la activitatile de finisare a mobile. Intregul lant poate influenta mult calitatea lemnului si respectiv a mobilei pe care o vedem si pe care o avem fiecare acasa.

dormitor-bj5-3

          Lemnul poate prezenta diferite caracteristici in functie de tipul de arbore, duritatea lui, densitate, etc. Raspandirea, capacitatea de regenerare, cresterea si dezvoltarea, poate modifica semnificativ pretul lemnului. De asemenea, factorul geografic, solul si administrarea corecta a unui fond forestier isi poate spune mult cuvantul pentru obtinerea lemnului si a cantitatii exploatate. Tehnicile si utilajele folosite in exploatarea lemnului implica de asemenea un cost, astfel incat ele pot varia din acest punct de vedere. Sa nu uitam de costurile de personal, transport, respectiv de licitare a zonei si a volumui de exploatare forestiera. Speciile cele mai cautate pentru circuitul de fabricare al mobilei sunt reprezentate de tei, fag, stejar, nuc, cires, artar. Lemnul acestor specii este de esenta tare, fiind rezistent la umezeala si soare, conservandu-se foarte bine pe o durata mai mare de timp, deci perfect pentru conditiile unui mediu specific locuintei.

          Circuitul lemnului ne impinge spre zona de prelucrare, urmatorul nivel prin care se trece pana la a ajunge biroul de pe care eu scriu si de pe care dumneavoastra probabil cititi acest articol sau masuta de pe care va beti cafeaua de fiecare dimineata. Masa lemnoasa exploatata este transportata in gatere, unde se va realiza cheresteaua si va sta la uscat. Procesul de uscare se va realiza intr-un spatiu deschis, aerisit si acoperit. Considerentele pentru care se recurge la aceasta tehnica au in principal scopul de a imbunatati posibilitatea de prelucrare, volumul, greutatea si eliminarea riscului de mucegai.

          Volumul joaca un rol important deoarece lemnul prezinta o cantitate foarte mare de apa, ce trebuie sa se elimine. Nu este de dorit prelucrarea unul lemn umed in tamplarie sau dulgherie deoarece lemnul se va incovoia, se va subtia si vor aparea foarte multe defecte, atunci cand va reusi sa se usuce. Garantia unei forme constante este un criteriu primordial atunci cand vorbim de calitatea mobile.  

          Greutatea joaca un rol principal in rezistenta de care da dovada lemnul. Daca el va prezenta o cantitate de apa semnificativa, va trebui sa o sustina, astfel, capacitatea de rezistenta evident ca va scadea. De asemenea, lemnul poate fi manevrat si transportat cu usurinta, scazand costurile.

dormitor

          Prelucrarea se va executa mult mai usor intr-un lemn uscat decat intr-unul verde, in care utilajele folosite se pot infunda, ceea ce va duce la uzura lor, la un timp de executie crescut, plus ca dupa uscarea ce va veni cu siguranta, dimensiunea si simetria pieselor nu vor mai fi aceleasi.

          O uscare naturala a lemnului nu va duce si la eliminarea microorganismelor, mucegaiurilor, ciupercilor sau a cariilor prezente pe acesta, insa care sunt nedorite. Pentru a grabi procesul de uscare, ce poate fi de lunga durata (ordinul anilor pentru o uscare corespunzatoare), se folosesc diverse tehnici, precum uscarea in cuptoare cu aer uscat, ce poate ajunge ca durata la 2-3 zile sau o saptamana, iar apoi lemnul va fi tratat pentru a deveni un material de constructie inert. Alte metode de uscare: la presa, cu microunde, chimica cu vapori, cu raze infrarosii sau in solar. Toate metodele presupun evacuare sau ventilare.

          Incepem sa realizam asadar justificarea pe care o are pretul unui lemn de calitate foarte buna, stiind ce presupune si munca depusa pentru a ajunge in acel stadiu de cherestea foarte bine executata. Traseul urmat de lemn ajunge pana la atelierul de tamplarie sau fabricile ce au ca domeniu de activitate prelucrarea lor si realizarea de produse finite. Insa inainte de a se realiza fabricarea mobilei, se efectueaza diverse studii cu privire la cerintele pietii si se investeste in partea estetica, respectiv in proiecte ce au ca tema designul mobilei.

          Importanta estetica

          De cele mai multe ori alegem o mobila analizand aspectul. Esteticul este ceea ce ne impinge sa facem o anumita achitizite, deoarece ne inspira eleganta, confort sau o utilitate foarte mare. Importanta care se acorda acestui nivel este foarte mare, unde stilul clasic este intr-o permanente concurenta cu creativitatea oferita de mobila moderna si noile concepte ce schimba trendul mondial. Pe baza acelor planuri se realizeaza si linia tehnologica care va facilita realizarea cat mai buna din punct de vedere calitativ al pieselor de mobilier.

dormitor-venere

          Asadar vom ajunge la una dintre cele mai importante etape a realizarii mobile, cea tehnologica. Investitia pentru a face fata cu brio acestei activitati este un semnificativa. Spatiul pe care-l are in dotare fabrica va trebui sa corespunda unor cerinte calitative ridicate pentru a realiza mobila cea mult visata. Liniile de finisaj, micile modele artistice, diferitele personalizari, ei bine toate acestea necesita un timp mai mare de realizare, multe dintre ele realizandu-se manual, cu multa pricepere si rabdare. Multitudinea de forme diverse, aplicarea diferitelor concepte si cresterea utilitatii unui corp de mobilier poate creste pretul, direct proportional cu calitatea care ii este asigurata.

          Ca nota de final, vom reveni la ideea principala, anume ca este imperios necesar sa apreciem buna calitate, sa fim constienti de munca depusa pentru realizarea unei piese personalizate, fie a unei colectii. Am observat cum calitatea depinde de foarte multi factori, incepand din locul in care lemnul este exploatat, de conditiile in care acesta este prelucrat si de munca depusa in realizarea teoretica (prin idei, schite), apoi practica (folosind tehnica) de a realiza produsul finit, mobila. Trebuie sa acordam o atentie sporita mobilei pentru ca ar trebui sa fie o investitie pe termen lung si nu este tocmai una ieftina, astfel incat sa fim siguri ca am facut cea mai buna alegere, atat din punct de vedere al esteticii, cat si al rezistentei. Nimeni nu-si doreste o mobile care sa se deterioreze la cele mai mici schimbari de umiditate si la orice variatie de luminozitate, respectiv o deteriorare de origine mecanica datorita unei sensibilitati crescute. Piesele de mobilier trebuie sa tina cont de suprafata in care trebuie sa fie incadrate, astfel ca orice abatere de la standarde si setarile tehnologice poate reprezenta un pret crescut. Tratamentele oferite lemnului atat in stadiul de uscare cat si in momentul in care devine produs finit, folosind tratamentul cu lac, aduce un plus pentru calitate.

          Dupa citirea acestui articol cu siguranta veti intelege tot traseul pe care il implica realizarea unei piese de mobilier sau a unei intregi colectii, de la copacul pana la patul in care dormim si de unde vine pretul, respectiv calitatea spre care tindem sa ajungem la fiecare achizitie importanta si de durata lunga. Zicala “sunt prea sarac sa cumpar ceva ieftin” prezinta in cel mai corect mod puterea unui lucru bine facut, care fiind cumparat va rezista cu mult fata de cea ieftin si de o calitate redusa, caz in care vom fi nevoiti sa avem parte de alte cheltuieli si batai de cap.  

 

Lasă un comentariu